Jasper aap kruiwagen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als kind vond ik de boekjes van Flipje leuk om te lezen. Een paar karakters zijn me altijd bij gebleven waaronder de ondeugende aap Jasper.

 

 

De strip en het plaatje heb ik van de site

      flipje-tiel.nl    gehaald.

 

Jasper aap heeft als model gestaan voor het kruiwagentje.

 

 


  

Voor dit ontwerp heb ik alleen maar een schetsje gemaakt. Met een rolmaatje heb ik ongeveer de maten bepaald. Bij de plaatselijke bouwmarkt zijn wat watervaste stukken multiplex van 18 mm dik gekocht. Op één van de grote stukken heb ik de zijkant getekend. Natuurlijk zijn deze stukken op elkaar gespijkerd en in één keer gezaagd. Op de uitgezaagde stukken is de vorm van het bakje getekend. Dit bakje is in elkaar gelijmd. Omdat de kruiwagen bij het wieltje smaller is dan bij de handvatten moet het bakje scheef worden gemaakt. Aan de hand van twee latjes die op het bakje waren geschroefd konden de zijvlakken mooi recht worden afgezaagd. Na het in elkaar lijmen en schroeven zijn de kleurtjes erop geschilderd.

Het wieltje komt van een oude kinderwagen. De as voor het wiel is van een draadstang M12 gemaakt. Deze draait in een messing bus. Aan de zijkant van het wiel zijn platen vastgeschroefd om de bus op de plek te houden. Het wiel blijft in het midden door twee afstandsbussen van verwarmingsbuis. Alles is natuurlijk met de nodige moeren vastgezet.

 

It's Leksanized...